Blog

2020.12.20. Önbizalom

2020.12.20 21:16
Kiss Kata
Kiss Kata
2020.12.20. Önbizalom

Amikor azt mondjuk, hogy nincs önbizalmunk, akkor tényleg így van?
Vagy csak tudjuk, hogy mi lenne a kimenetele annak, amihez önbizalom kell és attól félünk?

Ha nincs önbizalmunk, akkor hogyan tudunk egyáltalán felöltözni és az utcára kimenni? Nem is beszélve arról, hogy valamilyen munkát elvégezni, családot alapítani, gyerekeket nevelni, új dolgokat tanulni, élni. Hiszen ahhoz is kell önbizalom, magunkba vetett hit, hogy dolgozzunk. Lehet, hogy csak a meglévő önbizalmunk határait kellene feszegetni és felismernénk kik vagyunk, mi rejlik bennünk.

Sokan mennek át úgy egy életen, hogy azt hiszik nincs önbizalmuk, nem is gondolva arra, hogy mi minden van az életben, amihez igenis van önbizalmuk, csak nem tudják, nem ismerik fel, hogy egy-egy helyzetben éppen ezt használják.

Az már egy kicsit jobb, ha azt mondjuk, hogy nincs elég önbizalmunk valamihez. Mert ekkor legalább érezzük, hogy van miből fejlődni és kellene is. Kényes dolog az önbizalmunk. Nagyon gyorsan elillan, de nagyon könnyen fejleszthető is.

Minden olyan helyzetben, ahol félünk valamitől, legyen az bukás, sikertelenség, visszautasítás, bizonytalanság, erőfeszítés, elillan az önbizalom, mintha soha nem is lett volna. De valljuk be, előbb van mindig a félelem és csak utána bukkan fel valahogy az önbizalomhiányunk. Nem akarjuk megélni a nehéz helyzeteket. Csakhogy, és ez az igazi nagy falat, ezektől a nehéz helyzetektől nem szabadulunk. Újra és újra felbukkanak ilyen-olyan formában, egészen addig, míg meg nem oldjuk valahogyan. Így fejlesztjük mi magunk öntudatlanul is az önbizalmunkat.

Itt azonban jön az újabb probléma. Az, hogy ezt nem vesszük észre, ahogyan a sikereinket sem. Elfelejtjük magunknak azt mondani, hogy: "De ügyes voltál, látod tudod te, ha akarod!" Vállon veregetni magunkat, ha már más nem teszi, és nem túllépni gyorsan a sikeren, hanem büszkén megünnepelni. Ez is az önbizalmunk fejlesztésének lenne része. Ehhez kell a tudatosság, a magunkra figyelés, a magunkba vetett hit.

Önbizalma mindenkinek van. A mennyiséggel, ha nem is mérhető, vannak problémáink. Ez viszont növelhető.
Tekints vissza az életedre és nézd meg, hogy mennyi mindenen mentél már keresztül, mennyi nehéznek gondolt dolog volt már, mennyi mindent értél el, amiről esetleg senki nem gondolta volna, hogy megteszed, még te magad sem. Ez mind tiszteletet érdemel. Semmire ne gondolj úgy, hogy ezt más is meg tudta volna csinálni. Nem! Te csináltad és ez a fontos. Te vagy fontos! Gondolj magadra szeretettel és dicsérd meg magad úgy ahogyan azt hallani szeretnéd a szeretteidtől, ahogyan te dicsérnéd a gyermeked!

Webáruház készítés